понедельник, 22 апреля 2013 г.

Найважливіші екологічні проблеми Запорізької області


Найважливіші екологічні проблеми Запорізької області.


Запорізька область є важливим народногосподарським комплексом України. Високий ступінь техногенного навантаження негативно впливає на стан навколишнього природного середовища. Сучасна екологічна ситуація в Запорізькій області характеризується як складна.

Рівні забруднення атмосферного повітря в містах області продовжують залишатися високими. Забруднення та здійснення негативного впливу на стан земель значно перевищує санітарні норми.

Територія області характеризується складними інженерно-геологічними умовами. Внаслідок природних і технологічних діянь відбувається активізація екзогенних процесів: зсувів, осідань грунту, берегової абразії та ін. Це призводить до інтенсифікації пошкоджень еколого-небезпечних техногенних та природних об'єктів, до зростання кількості аварій та їх поширення до рівня катастроф.

Невирішеними до наступного часу у сфері охорони атмосферного повітря в області продовжують залишатися наступні проблеми:

  • заміна застарілих на сучасні екологічно чисті технології та впровадження більш ефективних очисних установок по очистці технологічних газів (зношеність фондів по очистці атмосферного повітря основних забруднювачів м. Запоріжжя у середньому склала приблизно 50%);

  • своєчасне виконання заходів по скороченню викидів згідно нормативів гранично допустимих викидів та екологічних регіональних програм;

  • відсутність ефективних методів подавлення окислів азоту та знешкодження окислів сірки, які у значній кількості викидають Запорізька теплова електростанція, ВАТ МК “Запоріжсталь” та багато чисельні котельні, що спалюють тверде, газоподібне та рідке палива;

  • відсутність ефективних методів очистки викидів від аераційних ліхтарів у металургійній галузі.

  • райони проживання населення м. Запоріжжя розташовані з навітряної сторони основного промислового майданчика, на якому знаходяться промислові підприємства - основні забруднювачі повітря міста;

  • не вирішується питання боротьби з амброзією;

  • не виконуються заходи по пилеподавленню в містах, особливо в літній період.

Крім того, значний вплив на атмосферне повітря спричиняють високі обсяги щорічного утворення та накопичення відходів виробництва і споживання. І хоча певна частина відходів у процесі виробництва переробляється і використовується в якості вторинних ресурсів, переважна їх кількість нагромаджується на полігонах і накопичувачах шламу. Горіння звалищ, пилоутворення над поверхнею шламосховищ, підпал сухої рослинності та побутових відходів як по балках, так і у межах населених пунктів негативно впливають на стан атмосферного повітря на території всієї області.

Викиди забруднюючих речовин від автотранспорту в 2005 році зменшились у порівнянні з попереднім роком. Проте залишається проблема недостатності кількості лабораторій контролю якості палива.


^ Основні екологічні проблеми щодо охорони і використання земельних ресурсів регіонального рівня не вирішуються із-за недостатнього фінансування природоохоронних програм області.

В результаті техногенних і природних факторів продовжується деградація ґрунтового покрову, яка крім ерозії ґрунтів, виражається в збідненні його гумусом та поживними речовинами, засолюванні і підтопленні зрошувальними водами.

За відсутності необхідного фінансування, прогноз щодо поліпшення стану охорони і раціонального використання земельних ресурсів на регіональному рівні очікується негативний.

Поліпшення стану охорони і раціонального використання надр і вирішення техногенно-екологічних проблем, пов’язаних з порушенням земель, формуванням великих обсягів відходів (відвалів гірських порід), порушенням гідрогеологічних умов, що приводить до погіршення водопостачання підземними водами, втратою корисних копалин, та ін., можна очікувати при умові впровадження заходів на родовищах корисних копалин, передбачених обласною програмою екологічної реабілітації гірничодобувних районів Запорізької області.

^ Екзогенні геологічні процеси.

Найбільші негативні наслідки небезпечної екологічної ситуації склалися в межах Запорізької області на узбережжі Азовського моря в районі курорту державного значення «Курорт Бердянськ» і м. Приморська.

В районі курорту державного значення «Курорт Бердянськ» та на прилеглій території східного берега Бердянської коси за останні 1-2 роки почалося інтенсивне руйнування берегової лінії в результаті різкої активізації небезпечних геологічних процесів, головним чином пов’язаних з абразійної діяльністю моря. Руйнування берегової смуги в розглянутому районі відноситься до небезпечної екологічної ситуації, яка може в найближчий час привести до втрати «Курортом Бердянськ» свого державного значення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий